Великобритания привлича близо 1/4 от инвестициите в бизнес имоти в Европа

Лидер по този показател обаче остава Германия

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Германия остава пазарът на бизнес имоти в Европа, привлякъл най-голям дял от инвестициите в сектора. Въпреки несигурността около Brexit обаче Великобритания остава на второ място с близо ¼ (по-точно 24%) от общите обеми на инвестициите. Това сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от Investor.bg.

През първата половина на годината общият обем на вложенията в бизнес имоти в Европа се изчислява на 117 млрд., което е с 10% по-малко на годишна база. За сравнение, в световен мащаб намалението на инвестициите в бизнес имоти достига 8%, показват данни на Real Capital Analytics.

Почти 53% от инвестициите в бизнес имоти в Европа са на международни инвеститори. Най-голям дял имат американските инвеститори, които се насочват основно към Германия в последните няколко месеца.

Значителни капитали към сектора на имотите в Европа се насочват и от азиатски инвеститори, особено от Китай, Сингапур, Южна Корея, Япония, които се възползват най-много от несигурността на Стария континент и динамиката на обменните курсове на валутите.

Въпреки че основният дял от инвестициите продължава да се насочва към основните пазари в Западна Европа, Централна и Източна Европа се очертава да се наложи като най-бързо растящия пазар на бизнес имоти в региона заради бързия икономически растеж. Факторите в подкрепа на инвестиционната среда, освен растежа, са още високото вътрешно търсене и растящото потребление, силният пазар на труда, добре образованата работна сила и спадащата безработица.

Водещият пазар на имоти в Централна и Източна Европа е Полша, където през първото полугодие са инвестирани €1,5 млрд. в бизнес имоти.

Последни новини
Още от Новини