Бизнесът иска кабинетът да сезира Конституционния съд за стажа

Добавката за стаж и професионален опит - незаконна?

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Бизнесът иска правителството да сезира Конституционния съд (КС) за добавката за стаж и професионален опит. 

"Член 48, алинея 5 на Конституцията казва, че заплащането на труда се урежда по законодателен път, тоест чрез закон, не с постановление, не с наредба, с инструкции и т.н. Това не е спазено. Дадено е право на Министерски съвет сам да определя допълнителни възнаграждения, които не са упоменати в Кодекса на труда. Такава делегация, такава управа, такова правомощие Конституцията не е делегирала на Министерския съвет. Това заяви  Димитър Бранков, заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК), съобщава БНР.

Икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова каза, че нито държавата, нито синдикатите одобряват предложението КС да бъде сезиран заради добавката. Според нея бизнесът няма основания да иска премахването на допълнителното плащане.

"При преглед на отчетите в Търговския регистър в единствената достъпна и официална информация се вижда, че разходите преди няколко години за тази добавка са между 1,5-2-2,5 процента. Ако това е по някакъв начин им пречи да наемат някого, се опасяваме, че отпадането няма да им помогне много", каза Григорова.

Последни новини
Още от Новини