Световната банка очаква повече ръст в Източна Азия

Судир Шети, гл. икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион

Камиони и мотористи чакат на опашка на границата между Тайланд и Малайзия. Садао, Тайланд. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg Камиони и мотористи чакат на опашка на границата между Тайланд и Малайзия. Садао, Тайланд. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Малайзия, и в по-малка степен, Индонезия, Тайланд и Филипините остават по-силно изложени на валутен риск от другите развиващи се икономики в Източна Азия и Тихоокеанския регион със затягането на глобалните финансови условия, обяви Световната  банка в доклада си от 4 октомври 2017 съобщава Bloomberg.

Компаниите и банките в тези страни имат значителен външен дълг, въпреки че резервите в чуждестранна валута изглеждат адекватни, каза базираната във Вашингтон институция.

"Много ще зависи от това как политиците подходят към въпроса", каза Судир Шети, гл. икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион в интервю за Bloomberg.

"Дали са готови за нормализацията на монетарните политики в развитите икономики и вдигането на лихвите? Ако са готови, мисля, че ще се справят без значителни отливи на капитали. И без значителен натиск над курсовете на валутите им".

Чуйте коментара във видеото.

Рискът в региона ще продължи да се възползва от подобряващата се глобална среда и силно вътрешно търсене, съобщава Световната банка, която повиши прогнозата си за Китай, Малайзия и Тайланд за 2017 и 2018 в сравнение с очакванията си от април. Китай се предвижда да расте с 6,7% тази година и 6,4% догодина.

Художник украсява погребалната колесница на крал Бумибол в ателието си в Банкок, Тайланд. 8 септември 2017. Photograph: Taylor Weidman/Bloomberg.

Без да отбелязва военното управление в Тайланд в момента, президентът на САЩ Доналд Тръмп прие водача на хунтата в страната Прают Чан-оча в Белия дом и приветства засилването на отношенията с най-стария американски съюзник в Азия. Тръмп подчерта значението на търговските връзки за 40 млрд долара за 2016, в които САЩ има дефицит от 19 млрд.

Администрацията на Обама спря военната помощ за Тайланд след преврата в Тайланд, а при Тръмп сега САЩ търси начин да поднови контактите на високо равнище и да разреши повече продажби на оръжие.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, в дясно, приема премиера на Тайланд Праюн Чан.оча в Белия дом. Вашингтон. 2 октомври 2017. Photographer: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини