Европейската комисия глоби Amazon с 250 млн. евро

Маргрете Вестегер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията обяви решението по време на пресконференция

Днес, 4 октомври 2017, еврокомисарят по въпросите на конкуренцията, Маргрете Вестегер, обяви решението на Европейската комисията да наложи на Amazon изплащане на натрупани данъци на стойност 250 млн. евро плюс лихвите, съгласно законите на Европейския съюз, предаде Bloomberg:

"Европейската комисия прие днес решението, че данъчните облекчения на Amazon са незаконни според правилата на ЕС за държавната помощ. Данъчното постановление от страна на Люксембург е намалило стойността на данъчната сметка на Amazon в продължение на повече от 8 години - между май 2006 и юни 2014-та, като e нямало основание за това.

Сега Amazon трябва да изплати данъчната облага на стойност около 250 млн. евро, плюс лихвите. Целта от общите европейски правила за държавна помощ е, разбира се, да се подсигури, че компаниите се конкурират според своите заслуги и че действат по най-добрия начин спрямо клиентите си по отношение на избора, качеството, иновацията и цените.

Тези общи правила възпрепятстват страните-членки да дават незаслужено предимство на избрани компании. Например, страна-членка не може да даде облаги на мултинационална група, които не са достъпни на местните бизнеси. Това нарушава конкуренцията и е незаконно според общите ни европейски правила. А тези правила не са нови."

 

Последни новини
Още от Новини