Подписахме с Румъния договори за бизнес сътрудничество и аварийна доставка на ток

Документира бяха подписани в рамките на провелото се днес съвместно заседание на българското и румънското правителства

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Два договора – такъв за аварийна доставка на електроенергия и меморандум за сътрудничество в областта на бизнеса и инвестициите, бяха подписани днес в рамките на съвместното заседание на българското правителство и румънския управляващ кабинет.

Договорът за „оказване на взаимна аварийна доставка“ на електроенергия бе подписан от страна на шефовете на „Електроенергийния системен оператор“ на България и Националния преносен оператор на Румъния „Транселектрика“. Под меморандума за бизнес сътрудничество между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и румънското Министерство на бизнес средата, търговията и предприемачеството пък сложиха подписа си министърът на икономиката Емил Караниколов и румънският му колега Илан Лауфер, министър на бизнес средата, търговията и предприемачеството.

Това се разбира от информация, предоставена за медиите от стана на две министерства – енергийното и икономическото такива.

Подписаният договор за доставка на електроенергия в аварийни ситуации гарантира обезпечаването на енергийните системи на двете страни в случай на аварии, които застрашават тяхната сигурност. Аварийната помощ ще се предоставя от реалновременните резерви, като това няма да оказва негативно влияние на енергийните им системи. Договорът регламентира още, че аварийната помощ трябва да бъде осигурена до един час от поискването й, в случай на приемане на заявката от страната-доставчик. Договорът влиза в сила от деня на неговото подписване и е валиден до 31-ви декември 2018.

От своя страна пък меморандумът за бизнес сътрудничество „ще осигури взаимна информационна подкрепа при осъществяването на различни видове дейности в България и Румъния, които насърчават взаимното привличане на инвестиции, като бизнес форуми, изложби и панаири. Двете страни ще обменят информация за въпроси, свързани с привличането на инвестиции, включително информация за потенциални бизнес партньори (фирми от България и Румъния), публични статистически данни, аналитични прегледи, резултати от пазарни проучвания, както и информация за държавните регулаторни мерки. Българската и румънската страна ще работят съвместно за развитието на устойчива икономика и ще си сътрудничат в случай на проекти и програми, свързани с публично-частното партньорство, което може да бъде от полза и за двете страни“, пишат от икономическото ведомство.  

Последни новини
Още от Новини