Недостатъчен напредък за втора фаза в преговорите за Brexit

Мишел Барние, главен преговарящ за ЕС

Мишел Барние, главен преговарящ за ЕС по Brexit. Брюксел, Белгия, 28 септември 2017. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg Мишел Барние, главен преговарящ за ЕС по Brexit. Брюксел, Белгия, 28 септември 2017. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Главният преговарящ за ЕС по Brexit Мишел Барниер каза пред ЕП, че няма готовност за започване на втора фаза от процеса на обсъждане на условията Великобритания да излезе от общността.

„Няма как 27-те да платят това, което 28-те са решили”, каза Барние.

„27-те няма да плащат за решения, които не са взели. Нито повече, нито по-малко”.

Чуйте откъси от изказването му.

Великобритания би оставила липса от 23 млрд евро в бюджета на ЕС, освен ако общността не се съгласи на търговските сделки, които поиска премиерът Тереза Мей, съобщава Bloomberg, цитирайки неназовани висши представители на правителството.

Великобритания няма да покрие дела на Великобритания в общия бюджет до 2020 без сделка, казват неназованите източници.

Коментарите от администрацията на Мей внасят яснота в намеренията й, изложени в речта във Флоренция през септември. Мей каза, че Великобритания ще спази финансовите си задължения и ще продължи да плаща вноска в бюджета на ЕС. „Не искам партньорите ми да се плашат, че ще трябва да плащат повече или да получават по-малко в останалия период на сегашния бюджет в резултат на решението ни да излезем”.

Пред ЕП европейският преговарящ, Мишел Барние посочи събирането  и въпроса с Ирландия като факторите, които пречат на постигане на напредък.

„Има и различия по начина на гарантиране на правата на гражданите”, каза Барние.

„Ние искаме и гаранции от Великобритания по въпроса за събирането на семействата и използването в чужбина на социалните придобивки, получени във Великобритания”.

Последни новини
Още от Новини