Мадрид е пред дилема за Барселона

Коментар на Родриго Орихуела, Bloomberg

Резултатът от референдума за независимост на най-населения и богат регион на Испания тласна страната към най-сериозната политическа криза след диктатурата на Франко, пише Bloomberg. 

Премиерът Мариано Рахой е изправен пред два много различни пътя: да пресече движението за независимост като временно отмени автономния статут на областта Каталуния или да се опита да преговаря с предводителя на отцеплението Карлес Пучдемон.

Пучдемон заяви, че забраненият от испанското правителство вот би оправдал декларация за отделянето на Каталуния като самостоятелна държава, както и че декларацията може да стане факт до края на седмицата ако местният парламент вземе това решение.  

Брюксел отказа да признае държавен статут на областта. Испанският пазар на активи бележи видим спад от понеделник насам.

Испанският премиер Мариано Рахой проведе две срещи с лидери на опозицията вчера, 2 октомври. Албърт Ривера - каталунец, дясно-центрист и основен негов съюзник в парламента каза след срещата, че трябва да се действа съгласно конституционната клауза, която позволява интервенция и възстановяване на централизирания контрол над Каталуния.


Лидерът на основната опозиционна партия - тази на социалистите - Педро Санчез се обяви в подкрепа на повече диалог и каза, че премиерът трябва да е по-отворен към това да разговаря с всички, в това число и с крайно левите от партията Подемос.

Последни новини
Още от Новини