Добивните разходи за руски петрол могат да скочат с 30-40% до 2025

Засега обаче себестойността на руския нефт остава по-ниска от тази на петрола, добиван в Саудитска Арабия или САЩ например

Нефтена устоновка на "Роснефт" край град Нижневартовск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Нефтена устоновка на "Роснефт" край град Нижневартовск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Разходите за добив на руски петрол, които сега, по думите на зам.-министъра на енергетиката на страната Антон Инюцин, варират от $3 до $8 за барел, могат да се увеличат с 30-40% във времевия период до 2025.

Това прогнозира пред РИА Новости енергийният експерт от Енергийния център на бизнес училището „Сколково“ Екатерина Грушевенко.

Към момента обаче себестойността на руския нефт е сравнително ниска, като разходите за добив за по-малки, отколкото при едни от основните конкуренти на Руската федерация на петролния пазар – Саудитска Арабия и САЩ.

Себестойността на саудитския петрол варира в диапазона до $10 за барел на повечето месторождения, а при някои нови такива или други, при които се използват нови технологии за увеличение на добива, достига до $25-30 за барел.

От своя страна разходите за добив на петрол в САЩ при конвенционалните залежи варират до $25 за барел, а при шистовите такива те се оценяват в диапазона от $30-35 за барел.

Впечатление обаче правят разнопосочните оценки за себестойността на руския петрол, давани във времето от високопоставени лица от държавния апарат или индустрията. Така през март например руският енергиен министър Александър Новак заяви, че тя е в размер на $10-15 за барел. През март 2016 път заместникът му Кирил Молодцов каза, че разходите за добив варират от незначителните $2 за барел до $20 за барел в труднодостъпните или шелфови запаси. От своя страна пък шефа на „Роснефт“ Игор Сечин посочи, че себестойността на извличания от компанията му нефт съставлява средно $3 за барел.

По думите на интервюирания от руската агенция експерт тези разнопосочни данни за цената на добив се дължат на неясно разграничаване на това, за какви точно находища става въпрос. „В Русия те (разходите за добив – бел.ред.) действително могат да варират от $2 до $20 за барел в нови находища, а на места превишават тази сума“, заявява Грушевенко.

Но без съмнение себестойността на руския петрол ще се повишава с горепосочените нива от 30-40% до 2025, като за това ще способстват и фактори като затруднения в по-нататъшното разработване на находищата, както и отдалечеността на нефтените месторождения до пазарите, на които се реализира суровината.  

Последни новини
Още от Новини