ЕК обяви референдума в Каталуния за незаконен

Това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде решен по линия на конституционния ред в Испания, заяви говорител на Комисията

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

След като дълго време избягваше да вземе позиция по въпроса с референдума за независимост на Каталуния, обявен за противоконституционен от испанския съд и власите в Мадрид, Европейската комисия взе отношение по казуса.

Становището на ЕК е категорично – проведеният вчера (1 октомври) плебсцит е незаконен съгласно испанската нормативна база.

Въпреки това от Комисията отказват да заемат категорично страна по въпроса, но по същество подкрепят аргументите на официален Мадрид.

„Това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде решен по линия на конституционния ред в Испания“, заяви говорител на ЕК, цитиран от The Independent.

„Извън чисто правните аспекти на въпроса, Комисията вярва, че сегашните времена са такива за единство и стабилност, не за разделение и фрагментация“, допълни той.

От ЕК също така призовават бързо да се премине от конфронтация към диалог, като същевременно заявяват доверие в бъдещите действия на испанския премиер Мариано Рахой.

Припомняме, че заради референдума за независимост, иницииран от местните власти в испанската провинция, но непризнат от официален Мадрид, се стигна до сблъсъци между полицията и желаещите да гласуват, а в последствие излезли на масови демонстрации граждани.

В последствие, по данни на El Pais, медицинска помощ са потърсили 844 души

След запитване на репортер на Bloomberg TV Bulgaria от посолството на Република България в Мадрид съобщиха, че няма постъпила информация за пострадали български граждани.  

Последни новини
Още от Новини