860 000 пътници засегнати от фалита на Monarch Airlines

Британската CAA нае чартъри да приберат туристите у дома

A320 на Monarch Airlines Ltd. на летище Лутън. Великобритания. 26 септември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg A320 на Monarch Airlines Ltd. на летище Лутън. Великобритания. 26 септември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Над 860 хиляди потребители /корекция/ са засегнати от фалита на британската авиокомпания Monarch, включително 110 000 клиенти, които са в чужбина в момента и около 300 000 резервирали полети, съобщи ВВС, цитирайки британската агенция за гражданска авиация CAA.

Петата по големина авиокомпания във Великобритания спря полети от 2 октомври 2017 в резултат на отнемане на лиценза й.

Основаната през 1968 Monarch бе веднъж вече спасявана от фалит през декември 2016 от Greybull Capital LLP 165 млн паунда часове преди да й бъде отнет лиценза от авиационните власти поради липса на пари.

Greybull купи 90% от Monarch през 2014 чрез рекапитализация с 125 млн паунда, с който чартърният превозвач се превърна в нискоразходна авиокомпания. Greybull съобщи на 2 октомври, че “много съжалява” за провала, съобщава Bloomberg.

 

Над 50 години Monarch превозваше британски семейства на почивка, това бе обичана компания, каза Тим Олдърслейд, директор на Airlines UK, търговската организация на британските авиокомпании, цитиран от ВВС.

Британските потребители бяха посъветвани да се опитат да си върнат парите за неосъществените полети с Monarch.

Изпадането в несъстоятелност на авиокомпанията е „опустошителна новина за пилотите”, обяви пилотският синдикат Balpa. Генералният секретар Брайън Стътън каза, че организацията работи с други авиокомпании във Великобритания, за да се опита да осигури възможно най-скоро нови работни места.

 

Краят на Monarch е предсмъртен рев на титаните на британската туристическата индустрия – независимите чартърни авиокомпании. От 50-те години те управляваха индустрията и печелеха чрез високото търсене на евтини почивки на Средиземноморието, пише ВВС.

Компанията бе основана под името Mantegazzas, швейцарско-италианска туристическа компания, притежаваща Globus Group. Тя имаше нужда от авиокомпания, която да вози британците до Средиземноморието и основа Monarch през 1968.

Пазарният анализатор на ETX Capital Нийл Уилсън каза, че акциите на Ryanair и easyJet отбелязват ръст от 3% в ранната търговия на 2 октомври 2017.

"Няма съмнение, че това отклонява вниманието от Ryanair, но ще има по-големи последици. Това е третият фалит на авиокомпания в Европа тази година след Alitalia и Air Berlin, и е симптом за свръхкапацитет и свръхагресивни цени," каза Уилсън за ВВС.

"Сега има само пет наистина големи превозвачи в Европа: Ryanair, Lufthansa Group, International Airlines Group, Air France-KLM, и easyJet. Много други средноголеми превозвачи работят, благодарение на евтиния петрол, но в бъдеще може да се наложи консолидация в сектора. Ryanair е сред последните оцелели – репутацията му може да поеме още няколко удара.”

Ryanair отмени 20 000 полети за период от 6 седмици между септември и октомври 2017, което засегна 315 000, по данни на компанията.

 

КОРЕКЦИЯ: Вместо 410 хиляди пътници, 860 000 пътници са засегнати от фалита на компанията по данни на САА, цитирани от ББС към 15ч. българско време на 2 октомври 2017.

 

Последни новини
Още от Новини