Каталуния гласува на референдум за независимост от Испания

Хиляди гласоподаватели отидоха до избирателните секции тази сутрин

Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg

Гласуването в Каталуния на референдум за независимост от Испания е започнало въпреки противопоставянето на испанските власти, предаде Dnes.bg

Референдумът, обявен за незаконен от централното правителство на Испания, доведе страната до най-тежката конституционна криза от десетилетия и засили заплахите от улично насилие като тест за волята на Мадрид и Барселона, пише Investing.com 

Гражданската гвардия на Испания направи конвой по улиците на Барселона рано сутринта. В началото на деня няма сигнали за опити на националната или каталунската полицията да затворят избирателните секции.

По-рано обаче испанската полиция е арестувала каталунски представители на властта, запечатала е 2300 избирателни секции и е окупирала комуникационния център на каталунското правителство.

Стотици каталунци са започнали да се редят на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции. Гласоподаватели са пренощували в тях, опитвайки се да предотвратят затварянето им от полицията.

Пазарите реагираха предпазливо, но спокойно на ситуацията досега, макар че международната агенция за кредитен рейтинг S&P500 предупреди в петък, че продължаващото напрежение в Каталуния може да навреди на икономическата перспектива на Испания. Автономната област формира една пета от икономиката на страната.

Последни новини
Още от Новини