Британци масово кандидатстват за гражданство в други държави

Броят им е нараснал с десетки хиляди и дори се утроил в Ирландия

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Броят на британците, които са кандидатствали за гражданство в други държави от Европейския съюз (ЕС) след референдума за Brexit миналата година, е нараснал с десетки хиляди и почти се е утроил в Ирландия, пише Investor.bg, позовавайки се на британския вестник „Independent“.

Исканията за гражданство са се удвоили за страни като Испания, Швеция, Дания и Полша, като се наблюдава и рязко покачване на заявленията във Франция.

Данните стават ясни на фона на несигурността дали около един милион британци, живеещи в държави-членки на ЕС, ще могат да останат законно там, когато Великобритания в крайна сметка ще прекъсне връзките си с Брюксел.

В Ирландия общо 64 400 британски граждани са подали документи за получаване на гражданство там от началото на годината до юни, в сравнение с 25 207 през предходната година, показват данни, публикувани в BBC.

Броят им отбеляза значителни увеличения в Испания (2,300 до 4,558), Швеция (от 969 на 2,002), Полша (от 152 до 332) и Дания (от 289 на 604).

Във Франция желаещите също са отбелязали значителен ръст - от 385 през 2015. до 1 363 през 2016.

Досега гражданите на Обединеното кралство се ползваха с правото да живеят свободно и да работят в други държави от ЕС като част от членството си в Съюза.

Но властите в Брюксел отказаха да гарантират, че тази политика ще продължи след Brexit, докато не бъде предложена същата възможност и на гражданите на други държави-членки, които живеят във Великобритания.

Последни новини
Още от Новини