Дигиталната икономика, образованието и медицината – ключови области за София като умен град

Конкретни идеи и проекти бяха обсъдени на конференцията „София – град на знанието“

Български и международни експерти в управлението на знанието, дигиталната трансформация и устройството на града споделиха идеи и опит за превръщането на столицата в „град на знанието“. Дигиталната икономика, медицината и образованието са ключовите области за развитието на тази концепция, а в процеса трябва да се включат всички бизнес сектори, стана ясно на конференцията, организирана от Investor Media Groupи и клъстер „София – град на знанието“. 

Знанието обаче се управлява от хората, а не от технологиите, бяха категорични експертите. Именно затова образованието трябва да бъде такова, че да развива у гражданите умения да въвеждат иновации, да бъдат пълноценни участници в дигиталната трансформация и да се възползват от технологиите по най-добрия начин.

"Създаването на умни градове не е лесна задача - за целта трябва да се въведат повече енергийни програми, технологични иновации и да се вземат повече мерки за опазване на околна среда", коментира Стефан Веерс от Digiresearch, генерална дирекция наука и иновации (ЕК).

Директорът на Knowledge Management Associates, Австрия, Андреас Бранднер, който работи по изграждането на Женева и Виена като интелигентни градове, посъветва българските експерти да се възползват от геополитическата позиция на София и лесната комуникация както с ЕС, така и с бързорастящия азиатски пазар, арабския свят и вече и развиващия се африкански континент. Споре него голямо предимство на България по пътя към създаване на умна столица е силният ИТ сектор, както и високото качество и бързина на интернет.

"Европейската комисия е ангажирана с въпроса за интелигентните градове чрез няколко свои инструмента - такива са европейското партньорство за иновации за интелигентни градове и общности, програма "Хоризонт 2020" за проекти за пилотно проектиране за голям мащаб „smart city light house" с бюдджет 100 млн. евро годишно и градоустройствената програма на ЕС, която се основата на първите две и поражда допълнителни инвестиции за смарт градовете чрез регионалните фондове на ЕС", каза българският еврокомисар Мария Габриел в специално видеообръщение към участниците в конференцията „София – град на знанието“.

Разгледайте нашата галерия

Последни новини
Още от Новини