Портал ще свързва българи в чужбина с браншови организации в България

Инициативата е лансирана от президента Румен Радев на среща с българската диаспора в Чикаго

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Информационен портал да свърже българи в чужбина с компании и браншови организации в България. Тази инициатива лансира президентът на България Румен Радев по време на среща в Чикаго с българската диаспора.

Информационна платформа ще съдържа данните, както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора, уточнява президентът.

“Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби”, заяви Радев и добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

„България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти”, заяви той.

Според президента рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи за труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса.

Последни новини
Още от Новини