Меркел печели с 33,5% изборите в Германия

Протести заляха страната заради крайно дясната Алтернатива за Германия

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Партията на Ангела Меркел печели изборите в Германия с 33,5%, сочат прогнозните данни. Християндемократическия съюз жъне очаквана победа. След нея се нареждат социалдемократите с 21%.

Трета политическа сила в Германия, с 13%, е крайно дясната "Алтернатива за Германия". С 10% отново в Бундестага са представени свободните демократи.

По 9% получават левицата и партията на "Зелените“.

Меркел победи, но резултатът е по-нисък от очакванията на социолозите, които прогнозираха около 36%.

За социалдемократите това е исторически най-слабият резултат от създаването на партията. Това е най-старата партия в Германия.

При тези резултати социолозите не изключват да се продължи голямата коалиция между християндемократите и социалдемократите, въпреки че и двете партии се надяваха на по-добър резултат, за да могат да продължат управлението си.

Логичната коалиция между християндемократи и свободни демократи очевидно няма да събере достатъчно гласове в новия Бундестаг. Това прави възможна странната коалиция между християндемократи, либерали и "Зелените“, наречена "Ямайка“ (заради цветовете на знамето на тази държава), но значително по-трудна за канцлера Меркел.

Протести след изборите

Канцлерът Ангела Меркел не можа да каже дали до края на годината ще може да състави ново правителство на Германия

Хиляди излязоха на спонтанни протести по улиците на Германия, след като крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“ се превърна в трета политическа сила и влиза в парламента за първи път. 

Около 700 протестиращи се събраха на площад Алекасадерплац в столицата Берлин скандирайки „Расизмът не е алтернатива“ и „Нацистите вън“, след като обградиха сградата, в която партията празнуваше историческия си резултат, съобщава Deutsche welle.

В Хамбург хората направиха шествие от гарата до местната централа на „Алтернатива за Германия“, няма информация за сблъсъци. Спонтанни протести имаше още във Франкфурт, Мюнхен, Дюселдорф, Гьоингер, Дрезден, Лайпциг, Майнц и Саалфед.

Партията „Алтернатива за Германия“ успя да спечели 13% от гласовете на хората най-вече с критиките си относно политиката за мигрантите на канцлера Меркел, отбелязва Би Би Си (BBC). Програмата ѝ е силно антиимигрантска и особено антиислямска. „Алтернатива за Германия“ призовава за забрана на минаретата и смята, че ислямът е несъвместим с германската култура.

Последни новини
Още от Новини