Днес решават за лиценза на военния завод Емко

Лицензът на бе замразен през юли заради проблем със съхранение с боеприпасите

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия се събира днес (25.09.2017), за да реши дали да възстанови лиценза за търговия на военния завод "Емко". Трябва да станат ясни констатациите от проверката на полицията за това дали са отстранени нередностите за съхранение на боеприпаси.

Припомняме, че  в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска максимално да се съкрати срокът на проверките за „Емко”. По думите му връщането на лиценза е свързано с корекция на грешките и изпълнение на указанията на проверяващите. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов информира по време на заседанието на Министерски съвет от 21 септември, че на 25 септември ще има извънреден Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност, на който ще бъде получена информация от служба „КОС“ и от „Пожарна безопасност“.

В случай, че нередностите са отстранени, още тогава ще предприемем действия, уверява министърът на икономиката.

На извънреден брифинг на 20 септември пък Емил Караниколов увери, че лицензът за внос и износ на предприятието "ще бъде върнат веднага след отстраняване на нередностите".

Проверка е установила, че 100 контейнера с боеприпаси се съхраняват неправилно.

Лицензът на „Емко“ беше замразен през юли заради проблем със съхранение с боеприпасите. Главна дирекция „Национална полиция“ се ангажира да извърши проверка дали нередностите са отстранени, която да приключи до 25 септември.

Последни новини
Още от Новини