Турската общност бойкотира изборите в Германия

Бикини срещу бурки - това гласят лозунги, причина за бойкота

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Голяма част от турската общност с право на глас в Германия бойкотира парламентарния вот, предаде бТВ.

Федералната република избира днес нов парламент. 42 партии и 5000 кандидати са в надпревара за вота на 60,5 млн. избиратели.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова избирателите да гласуват. Една трета от тях вече са го направили с писмо по пощата. Право на глас имат и 6 млн. избиратели с германски паспорти, но чужд произход. Защо обаче голяма част от турската общност бойкотира изборите?

В тази изборна кампания отношенията с Турция бяха най-често коментираната тема от политиците. „Ако гледате Меркел или Шулц по телевизията, само повтарят Ердоган, Ердоган. Какво е направил? Той е прилежен, добър, работи за нас. И германските политици трябва да работят като него, тогава тук всичко ще е наред”, коментира германецът с турски произход, Аджи.

Когато някой иска хората да гласуват , трябва да създаде необходимите условия, тази расистка атмосфера не може да пордължава така, коментират турците в Германия. Друга причина за бойкота е анти-ислямските лозунги използвани по време на кампанията, от типа на „Бикини срещу бурки“ и „Не на исляма“.

На предишните избори в квартал „Кройцберг” – „Малкият Истанбул“ най-много гласове отидоха за социалдемократите. Тази година обаче много жители на квартала казват, че няма да стигнат до урните. Една от причините е телевизионния дуел между двамата основни претенденти за канцлерския пост – Ангела Меркел и, в който Шулц поиска Брюксел да спре преговорите с Анкара. Същата позиция заемат и либералите.

Преди година дипломатическите отношения между Берлин и Анкара охладняха. Тонът се изостри и дори си стигна до арести. Седмица преди изболите стана ясно, че 200 турски дипломати са получили убежище във федералната република.

На последните избори в Германия активността бе 71,5 %. Дали днес изборите ще достигнат висока активност, остава да разберем до 19 ч. българско време.

Последни новини
Още от Новини