Ще даде ли България 5 млрд. лв. за военни самолети

Модернизацията на военновъздушните сили ще бъде ли по джоба на военния ни бюджет

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

България ще похарчи 1,5 млрд. лева за покупката на 8 бойни самолета и поддръжката им в следващите години. За следващите 8 самолета трябват допълнителни средства, които ще бъдат в същия порядък, изчисли в ефира на БНР депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Той е член на парламентарната комисия, която анализира условията, при които България ще модернизира военновъздушните сили, пише Investor.bg.

Според Гаджев сумата за новите самолети ще бъде около 5 млрд. лева и трябва "много внимателно да следим как ще бъдат разходвани".

Депутатът от БСП Славчо Велков, който също участва в дискусията, обаче смята, че управляващите "опитват да тупкат топката", защото в бюджета няма средства за тази операция.

"Целият бюджет за отбрана ще бъде достатъчен само за модернизацията на военновъздушните сили. А за военноморските, за бойни машини на сухопътните войски, заплати, социални разходи и ред други неща, откъде?“, коментира той, цитиран от пресцентъра на партията.

Неговият опонент обаче беше категоричен, че парите са предвидени в бюджета за тази година и в прогнозите за бюджета през следващите години. "Въпросът е парите да се изхарчат по максимално ефективен начин", каза още той.

В ефира на националното радио Гаджев посочи още, че в парламентарната комисия, анализираща процедурата за избор на нов боен самолет за армията ни, са отбелязали редица неточности и грешки в процеса. Според него тези грешки трябва да бъдат изчистени, а процедурата да бъде по-прозрачна.

Експертът по сигурността Славчо Велков допълни още, че ни трябва нов тип боен самолет. "Не може на 30-35 години да бъдат от нов тип, каквато и модернизация да им се прави. Те няма да отговарят на повишените изисквания. Постоянно има нови заплахи и предизвикателства", обясни още левият депутат.

Последни новини
Още от Новини