Енерго Про предлага 300 млн. евро за ЧЕЗ България?

Спекулации сочат, че има подадени поне четири оферти

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Енерго Про е повишила офертата си за покупката на българските активи на CEZ Group, съобщава чешкото издание Hospodářské noviny, цитирано от Investor.bg. Според публикацията предложението вече е за 300 млн. евро, тоест малко над цената, която CEZ плати, за да придобие енергийните дружества в Западна България.

Чешката компания влезе в България през 2004 година, участвайки в процедура по приватизация на дейностите по разпределение и доставка на електроенергия. Цената, която дружеството плати за мажоритарни дялове в българските си активи, беше 281,5 млн. евро. Няколко години по-късно CEZ стана собственик и на неработещата днес ТЕЦ "Варна".

Енерго-Про също има дейност в у нас. Компанията, чието седалище е в Чехия, купи активите на E.on през 2011 година, плащайки 133 млн. евро  и управлява дейностите по доставка и разпределение на електроенергия в Източна България.

Позициите на Енерго Про на българския пазар повдигат въпроси за възможността да придобие и активите на CEZ.

Според Комисията за енергийно и водно регулиране подобна сделка би трябвало да бъде анализирана от Европейската комисия. На запитване на Investor.bg от Енерго Про нито потвърдиха, нито отхвърлиха новината, че наддават за ЧЕЗ България.

Спекулации сочат, че има подадени поне четири оферти за покупката на активите на CEZ Group у нас. От дружеството не уточняват подробности около предложенията и условията в тях, но потвърждават, че преговорите, които се водят от централата в Прага, продължават.

Последни новини
Още от Новини