Великобритания е готова да плати €45 млрд. за развода си с ЕС, изчисли Times

Освен сумата от €20 млрд., която Тереза Мей заяви, че е готова да плати на ЕС, още толкова, че и с €5 млрд. повече, могат да бъдат платени под формата на други задължения

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британското правителство е готово да изплати 40 млрд. паунда (€45,18 млрд.) на Европейския съюз по поети финансови задължения при излизането си от състава му, пише в-к Times, цитиран от Investor.bg.

Вестникът прави този извод от програмната реч за Brexit, която премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей произнесе във Флоренция.

Изданието цитира два източника в Брюксел и отбелязва, че тази сума се състои от два компонента. Единият от тях са потвърдените от Мей във Флоренция задължения на Лондон да направи вноските си в ЕС до приключването на сегашния бюджетен период, разчетен до 2020 Става дума за разходи в размер на 20 млрд. паунда.

Вторият компонент в примерно същия размер са други задължения на Великобритания, които според вестника ще бъдат обсъдени отделно, като плащанията по тях могат да бъдат разсрочени за много години.

При това не се потвърждава официално никаква сума за "откуп за Brexit", както го кръстиха местните медии на Острова.

Тази седмица вестник Financial Times пък писа, че британското правителство е готово да се съгласи да изплати 20 млрд. евро (17 млрд. паунда), а още по-рано същото издание съобщи, че претенциите на Брюксел са много по-големи - за около €100 млрд. (88 млрд. паунда).

Преговорите между Лондон и Брюксел за условията за "развода" започнаха на 19 юли т.г. и трябва да продължат до ноември 2018, след което страните ще имат половин година за ратификация на постигнатите договорености в националните парламенти. Четвъртият кръг от преговорите е насрочен за 25 септември.

Последни новини
Още от Новини