Антониу Гутериш приветства подписването на договора за добросъседство с Македония

България - фактор на стабилност в Югоизточна Европа според главата на ООН

Снимка: Пресцентър Президентство Снимка: Пресцентър Президентство

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е приветствал подписването на договора за добросъседство между България и Македония.

Това е заявил той по време на среща с българския президент Румен Радев.

По думите на главата на ООН подписването на документа „дава силен позитивен сигнал за целия регион“.

„ООН цени високо активната дейност на България в работата на Организацията и особено за утвърждаването на страната ни като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и за насърчаването на процеса на европейска интеграция за своите съседи“, предава думите на Гутериш пресотделът на Президентството.

„Подкрепата на европейската перспектива за страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС“, е подчертал от своя страна президентът Радев.

„Обща бе позицията, че продължаващите кризи в Близкия Изток и Северна Африка, представляват заплаха за международния мир и сигурност и изискват съвместни действия от страна на ООН и държавите-членки за тяхното решаване. Антониу Гутериш приветства присъединяването на България към Плана за действие за Либия, както и подкрепата, която страната ни оказва за дейността на Специалния пратеник по въпросите на Либия Гасан Саламе за стабилизиране на ситуацията в тази държава“, съобщават още от „Дондуков“ 2.

Румен Радев и Антониу Гутериш са били единодушни, че приемането на Глобалния пакт по миграцията на ООН е важна стъпка за справяне с този проблем, както за държавите, от които произхождат мигрантите, така и за страните, към които се отправят тези хора.

По време на срещата също така е било подчертано, че подкрепата за икономическото и социално развитие на държавите, от които произхождат мигрантите, спазването на човешките права и борбата с нелегалния трафик на хора, са ключови мерки в тази насока.  

Последни новини
Още от Новини