Нарастват рисковете при недвижимите имоти в Китай

Коментар на Том Маккензи, Bloomberg News за рисковете на пазара на недвижимите имоти в Китай

Пекин и Шанхай са добре познати с надутите цени на жилищата там, но факторите на риск, които може да предизвикат срив в сектора на имотите могат да се срещнат далеч отвъд столицата и най-големия град. 

Том Маккензи, Bloomberg News коментира рисковете на пазара на недвижимите имоти в Китай.

Маккензи коментира, че и Пекин и Шанхай са смятани за едни от най-уязвимите. "Съотношението между нивата на възнагражденията и цените на жилищата се увеличава и в двата града", отбеляза той. "В градове като Гуанджоу и Шиен, при които също е отбелязан много силен ръст на цените на апартаменти и къщи" въпреки нарастващия броя население много по-силен ръст на възнагражденията. "Тоест, Гуанджоу и Шиен изглеждат в много по-устойчиво състояние, отколкото Пекин и Шанхай", информира ни Маккензи.

"Задлъжнялостта нараства със сигурност, но нараства от ниска база. Институтът по международни финанси, може да постави червено знаме по тези въпроси и да каже, че има недостатъчно регулатори за домакинствата в Китай за момента, които са натрупали ливъридж и са увеличили тежестта на ипотеките си."

Маккензи коментира, че представителствата на китайската централна банка са заявили, че е възможно да бъде наложена забрана или ограничения върху потребителските кредити поради опасения, че тези заеми се използват за авансови вноски по жилища. Виждахме това да се случва и в Пекин и в Шанхай, отбеляза той.
"Високата авансова вноска показва съществената разлика между пазара на недвижимите имоти тук в Китай и пазара на имоти на места като Великобритания или САЩ. Тук тя се равнява на поне 20% от общата стойност на първия Ви дом и почти 70% за втория."

Друг основен фактор е контролът върху движението на капитали. Ако този контрол бъде охлабен, може да се види по-голямо изтичане на китайската валута, което също може да отслаби китайския пазар на недвижимите имоти, допълни той.

Последни новини
Още от Новини