Кандидатите за убежище вече ще се движат само в строго определен периметър

Бежанците няма да могат да напускат административната област, в която е лагерът им, тези в София - територията на столичния град

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Мигрантите, търсещи закрила и настанени в бежанските центрове под шапката на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), вече ще имат право да се движат само в строго определен периметър.

Това реши на редовното си заседание днес (21 септември) правителството, предават от пресотдела на Министерски съвет.

Т.нар. регистрационно-приемателните центрове на територията на страната са 3 – в София, в Харманли и в сливенското село Баня. Съществува и трети бежански лагер - „транзитен център“ в село Пъстрогор, намиращо се на десетина километра от Свиленград.

„Целта е въвеждане на строг административен контрол по време на производството за предоставяне на закрила на чужденците“, посочват от МС.

Мигрантите в Харманли ще могат да се движат свободно само на територията на област Хасково, но без да навлизат в граничната зона. Тези в София не могат да напускат столичния град, а кандидатите за убежище в с. Баня – област Сливен.

Настанените в лагера в Пъстрогор също ще могат да се придвижват в рамките на хасковска област без граничната зона, но скоро няма да имат тази възможност, тъй като се предвижда центърът в селото да стане от затворен тип от края на годината.  

Последни новини
Още от Новини