Българите с високо доверие в Германия, не желаят Турция в ЕС

Доверието към НАТО и ЕС се възстановява през последните месеци

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия се ползва с голямо доверите сред българите, като съгражданите ни гледат на западноевропейската страна като на основен външнополитически пример. От друга страна болшинството от населението се противопоставя на влизането на южната ни съседка Турция в Европейския съюз.

Това сочат резултати от допитване, проведено от социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“.

„През септември доверието в Германия у нас решително надвишава недоверието. 53% отговарят с „да“ на въпроса „Имате ли доверие в Германия?“, а 34% казват „не“. Такива са и обичайните в годините нива“, пишат от агенцията. 

Съществен въпрос в немските избори стават отношенията с Турция. Българското обществено мнение проявява очаквана неохота към преговори с Турция. Според социолозите тук влияние оказват и исторически наслоявания, както и развитията около Турция в последните години.

Отношението у нас към Германия се колебае в стойности, които често надвишават дори и доверието в Русия. В България, по традиция, отношението към Русия пък остава по-благосклонно в сравнение с отношението към САЩ. Във връзка с това, очаквано, по-сдържано остава и отношението към НАТО.

НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на поразклатеното доверие сред българите и в последните месеци доверието в ЕС се връща на нива от около 60%, след като в изминалите, кризисни за съюза, месеци и години се колебаеше на нива от 50%. Заедно с това и имиджът на НАТО укрепва със стабилизиране на доверието около 35%. Тепърва обаче трябва да се наблюдава дали тези тенденции са устойчиви.

Проучването е било проведено в периода 7014 септември под формата на телефонен сондаж сред 808 души, а вероятността за стохастична грешка в диапазона ±3,0-3,5%.

Последни новини
Още от Новини