Силен ръст на продажбите на дребно във Великобритания

Повишението значително надвишава медианната прогноза

Изменение на продажби на дребно във Великобритания на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на продажби на дребно във Великобритания на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Продажбите на дребно във Великобритания са нараснали през август с най-бърз темп от 4 месеца, което е признак за потенциален ръст на потреблението, предаде Bloomberg.

Продадените стоки във физическите магазини и интернет са нараснали с 1% през юли, както и на продажбите, които не включват автомобилните горива, съобщават от Националната статистическа служба в сряда. Повишението сериозно надвишава медианната прогноза на икономистите.

Двигател на продажбите са разходите за продукти като часовници и бижута, което може да се обясни със слабия паунд, който привлича купувачи от чужбина. Продажбите от универсалните магазини са се увеличили с 1,1%, а продажбите извън магазините са скочили с 5%, тъй като потребителите са били по-уверени в купуването на стоки, които не са от първа необходимост.

Наблюдават се обаче известни сигнали за слабост, тъй като продажбите на дрехи, обувки и стоки за домакинствата са намалели този месец. Това вероятно е отражение на обезценяването на паунда и по-високите разходи за внос, като средните цени в магазините са скочили с 3,2% през август на годишна база.

Последни новини
Още от Графика на деня