FT: Мей ще предложи €20 млрд. за покриване на разходите по развода с ЕС

Очаква се британският премиер да обяви официално предложението си на 22 септември във Флоренция, пише още Financial Times

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е научила от британското правителство, че тази седмица Тереза Мей ще предложи да плати на Европейския съюз (ЕС) €20 млрд., съобщава британското издание Financial Times, цитирано от Investor.bg.

Ако това се случи, ще е първият опит на Лондон да уреди финансовите си сметки за „развода“ с ЕС.

Съветникът на Мей по въпросите на ЕС Оли Робинс се е свързал с лидерите на няколко европейски държави, за да ги увери, че в речта си за Brexit, която ще изнесе в петък във Флоренция, британският премиер ще посочи и финансова оферта.

Екипът на Тереза Мей се надява, че една такава оферта ще сложи край на застоя в преговорите за Brexit с Брюксел и ще позволи да се премине към следващата фаза на преговорите – за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС.

Британските власти уверяват освен това, че няма да се наложи останалите държави членки на ЕС да правят по-големи вноски в бюджета на ЕС или да получават по-малко средства след 2020, когато приключва сегашният бюджетен период на блока.

Днес се очаква Тереза Мей да представи ключови моменти от речта си пред кабинета ѝ и британски официални лица посочват пред изданието, че биха били изненадани, ако детайли вече са споделени с други столици в Европа. От кабинета на германския канцлер засега отказват коментар.

Новините от Лондон излизат в момент, в който външният министър Борис Джонсън публикува предложение през почивните дни, според което Великобритания не трябва да прави никакви плащания на Брюксел, за да има достъп до единния пазар на ЕС след преходния период. Явно уверенията от кабинета на Мей имат за цел да демонстрират на европейските столици, че тя няма да поеме по пътя, предлаган от Джонсън, допълва изданието.

ЕС твърди, че Великобритания има задължения към ЕС в размер на до €100 млрд. Като се изключат парите, получавани от страната, нетната сума се изчислява на около €60 млрд.

Оферта за плащане на €20 млрд. би позволила на ЕС да не започва дискусиите по дългосрочния си бюджетен план предсрочно и ще покрие проектите, които Великобритания реализира преди 2019, когато трябва да напусне общността. Сумата обаче не би покрила дългосрочните задължения на страната, както и поетите ангажименти за разходи по време на преходния период.


 

Последни новини
Още от Новини