Симеонов ще облекчава наемането на чуждестранни работници

Да се съкрати процесът на издаване на синя карта и да бъдат намалени таксите, предвиждат промени в Закона за МВР, които ще бъдат гласувани в парламента

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов е готов със законови промени, чиято цел е да облекчат издаването на „сини карти“ на чуждестранните работници у нас.

„Готови сме с промени в Закона за МВР, които предвиждат сериозни промени в режима на издаване на т.н сини карти за пребиваване и работа у нас. Предстои внасянето им в Народното събрание“, цитира думите на Симеонов пресцентърът на партията му НФСБ.

Съобщението си вицепремиерът е направил днес по време на сръгла маса на тема „Демографската криза и трудовата мобилност“, провела се в Министерския съвет днес (19 септември).

„Валери Симеонов припомни, че още в първите две седмици от мандата на правителството са направени промени, които облекчават режима на сезонната заетост за чужденци – процедурата е съкратена от няколко месеца на 7 дни. Благодарение на това между 3 и 4 хиляди души, основно наши сънародници от Украйна и Молдова, са работили у нас през лятото и така са подпомогнали туристическия сезон“, пишат от НФСБ.

Предвижа се с новите промени дошлите да работят в България да могат да преминават от един режим на пребиваване в друг, без да се налага да напускат страната. Според Симеонов също така ще се съкрати времето и „сериозно ще бъде намалена таксата“ за издаване на синя карта.

„Отпада изискването в синята карта да се изписва точната специалност – ще се вписва единствено „висококвалифициран специалист“, посочва още вицепремиерът.

Последни новини
Още от Новини