Ryаnair отмени полети от и за София

Към момента е засегнат само маршрутът от Лондон до София и обратно

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryаnair отмени полети от и за София, въпреки обещанията си, че това няма да се случи, съобщава Dnes.bg.

Към момента е засегнат само маршрутът от Лондон до София и обратно, става ясно от публикувания тази сутрин списък на анулации.

Сутрешният полет от Лондон "Станстед" (11:40) до София и обратно (12:05) няма да се осъществи на 22 септември.

На 28 и 30 септември, както и на 5, 7, 12, 14, 19, 21, 26 и 28 октомври се анулира вечерният полет (21:35 от Лондон, 22:00 от София), съобщиха от превозвача.

Rayanair отмени вече над 2000 полета заради объркване при планирането на отпуските на пилотите си, поне такова е официалното съобщение. Над 400 хил.души са засегнати от проблема.

Решението на превозвача беше огласено в петък, когато Ryаnair съобщи, че до края на октомври по 40-50 полета дневно от летища в цяла Европа няма да бъдат извършени.

Европейската комисия призова вчера авиокомпанията да изпълни задълженията си към пътниците, като освен алтернативи и връщане на парите им предложи и дължимите компенсации.

Според европейското законодателство пренасочването трябва да се осъществи до 48 часа преди или след полета, за който е закупен билет. 

 

Право на компенсация имат и пасажерите, които са информирани за анулирането на билета им по-малко от 2 седмици преди датата на полета.

Дължимата сума варира от 250 евро за маршрути до 250 километра и до 600 евро за разстояния, надвишаващи 3500 км.

Пътниците могат да поискат и допълнително плащане, ако могат да докажат, че са претърпели финансови щети в резултат на анулиране на полета, например изпускане на връзка за по-нататъшно пътуване, ако са научили за отмяната на полета по-малко от седмица преди осъществяването му. Допълнителната компенсация зависи от времето на алтернативния полет, предложен на пътника, уточни Еврокомисията.

Потребителски организации в Италия, Испания, Белгия и Португалия обявиха общи действия в защита на пътниците, заплашвайки Rayanair, че ако до осем дни не предприеме действия да компенсира клиентите си, ще я дадат на съд.

На спешна пресконференция в Дъблин вчера собственикът на авиокомпанията Майкъл О'Лийри поднесе извинения на пътниците за причиненото неудобство. Той обеща 75%- 80% от тях да получат безплатно пренасочване към друг полет на Rayanair в същия ден, като отменения, за който имат билет. На останалите ще бъде предложена финансова компенсация от 240 до 400 ево (212 до 354 паунда) в зависимост от дължината на полета.

Допълнителни разходи на пътниците, като наети автомобили под наем, няма да бъдат изплатени от Rayanair, съобщи собственикът. Няма да се покриват и суми за купуване на билети от други авиокомпании, с които да бъдат извършени анулираните полети.

Последни новини
Още от Новини