Какво иска да чуе ЕС от Великобритания

Франц Тимерманс, вицепрезидент на ЕК

Демонстрант срещу Brexit развява знамената на ЕС и Великобритания пред Бег Бен. Лондон, 5 септември 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Демонстрант срещу Brexit развява знамената на ЕС и Великобритания пред Бег Бен. Лондон, 5 септември 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Brexit не е единствената тема в дневния ред на ЕС, каза вицепрезидентът на Европейската комисия Франц Тимерманс в ексклузивно интервю за Анна Едуардс от Bloomberg.

"Не значи, че Brexit не е важен. Много  важен. Но бъдещето на ЕС с 27 страни е също така важно, ако не и по-важно за гражданите на тези 27 страни".

Чуйте интервюто във видеото.

Британски бизнес лидери искат премиерът Тереза Мей да постигне тригодишен преходен период след Brexit, в противен случай може да бъде заплашен „колективния просперитет”, съобщи Bloomberg.

В писмо от Конфедерацията на британската индустрия бизнесмени от 120 компании с над 1 млн служители отново предупредиха за риск от излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 без търговски договор или достатъчно време за компаниите да се адаптират.

Писмото е до Дейвид Дейвис, британският министър по въпросите на Brexit и главния преговарят от ЕС Мишел Барние.

Сред подписалите писмото са представители на Centrica Plc, Zurich Insurance Group Ltd. и Johnson & Johnson.

Очаква се премиерът Тереза Мей да опресни стратегията на правителството за Brexit в петък, 22 септември 2017 в реч във Флоренция, Италия дни след като финансовият министър Филип Хамънд препоръча „статукво” в прехода.

Последни новини
Още от Новини