Великобритания иска нов договор за сигурност с ЕС

Ефикасното международно сътрудничество е абсолютно необходимо както за Обединеното кралство, така и за ЕС

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британското правителство иска да сключи нов договор за сигурност с Европейския съюз, който да позволи продължаване на сътрудничеството в борбата с престъпността и тероризма след Brexit, предаде Франс прес.

Правителството заяви в комюнике, разпространено преди утрешното публикуване на работен документ по темата, че иска договор, който "да предостави юридическа основа за продължаване на полицейското сътрудничество, сътрудничеството в областта на сигурността и наказателното право след нашето излизане", съобщи Investor.bg

Това ще позволи да се избегне появата на "пролуки в оперативната дейност" след предвидения за март 2019 Brexit.

"Ефикасното международно сътрудничество е абсолютно необходимо както за Обединеното кралство, така и за ЕС, ако искаме да гарантираме сигурността на нашите граждани и да дадем под съд престъпниците", заяви в комюникето министърът за Brexit Дейвид Дейвис.

Работният документ е от серията текстове, в които Лондон излага позициите си за ключови въпроси по развода с ЕС, включително за северноирландската граница. В него се очаква правителството на Тереза Мей да каже дали ще остане в Европол - агенцията, която подкрепя страните членки на блока в борбата срещу организираната трансгранична престъпност и тероризма.

Последни новини
Още от Новини