Ще продължат ли смесените послания на Английската централна банка

За да запази статута си на единствения възрастен в стаята, АЦБ трябва да повиши лихвите по-рано

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) е права предпазливо да сигнализира, че предстои повишение на лихвите. Много по-важно ще бъде действително да осъществи намерението си. Това коментира Даниел Мос в материал на Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Управителят на АЦБ Марк Карни беше обект на критики, че не е надежден, но в крайна сметка регулаторът се справя с „необичайни обстоятелства“. Референдумът за Brexit миналата година хвърли в хаос политиката, икономиката, както и почти всеки аспект от живота. Инфлацията вероятно ще надвиши 3%, а икономическият ръст е анемичен.

При нормални обстоятелства лихвите вероятно вече щяха да бъде по-високи, защото по принцип би било добре инфлацията да е над целевото ниво. Но за съжаление определението „нормално“ не е валидно във Великобритания, откакто на референдума мнозинството подкрепи излизане на страната от Европейския съюз (ЕС).

Но трудният избор не отменя необходимостта от решения. А АЦБ сигнализира за някакво „скромно“ оттегляне на стимулите, при това „през идните месеци“. По думите на Даниел Мос това трябва да се случи през следващия месец.

За да запази статута си на единствения възрастен в стаята, АЦБ трябва да повиши лихвите по-добре рано, отколкото късно. Ако има поредно разколебаване, то би нанесло щети. Съвсем скоро имаше такава ситуация, когато през юни в Португалия Марк Карни в своя реч изглежда подготвяше пазарите за предстоящо повишение на лихвите. Това така и не се случи при заседанието през август. Според Мос все пак това е било правилно решение предвид слабия ръст. Днес обаче инфлацията е 2,9% и вероятно ще надвиши 3%.

Карни и екипът му биха могли да повишат лихвите до 0,5% и да сигнализират, че засега това е достатъчно. Това би отправило посланието, че усещането за спешност след референдума е отминало, без да има заявени намерения за серия повишения, които икономиката няма да може да понесе. Освен това става дума за оттегляне на стимулите, а не за опит да се ограничи активността. Когато казва, че инфлацията ще надвиши таргета през следващите три години, банката внушава, че няма да повишава лихвите само за да върне ръста на цените обратно към целта от 2%.

Така че на заседанието през ноември би било добре да видим резултат. Централните банкери тогава ще имат подновени макроикономически прогнози и, за разлика от тази седмица, Марк Карни ще има пресконференция, да която ясно да обясни какво означава и какво не означава повишението на лихвите. Това е идеалният шанс да бъде надежден, коментира Мос.

Последни новини
Още от Новини