Борис Джонсън връща дебата за Брекзит преди ключовата реч на Мей

Според него Великобритания не трябва да плаща за достъп до европейския единен пазар

Британският външен министър Борис Джонсън. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Британският външен министър Борис Джонсън. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Британският външен министър Борис Джонсън се върна на дебата за Брекзит със статия от 4000 думи, която публикува във вестник Daily Telegraph, само няколко дни преди министър-председателят Тереза Мей да поднови стратегията си за раздялата. Това съобщава Bloomberg. 

С тази статия лицето на миналогодишната кампания за напускане на Европейския съюз очерта "славна" визия за Обединеното кралство извън блока, отваряйки се за критика, подкопавайки плана на Мей и евентуално съживявайки собствените си амбиции за лидерство.

Великобритания не трябва да плаща за достъп до европейския единен пазар на стоки и услуги след Брекзит, твърди Джонсън, като противоречи на идеята, предложена от британския финансов министър Филип Хамънд и водещия преговорите за Брекзит Дейвид Дейвис.

Той също така съживи и много критикуваната идея, че след напускане на Съюза Великобритания ще спести до 350 милиона паунда (476 милиона долара) седмично, които може похарчи за здравеопазване.

Опитвайки се да покаже Брекзит като положителен за икономиката на Великобритания, Джонсън каза още, че напускането на ЕС ще позволи на правителството да сключи нови търговски сделки, да преработи данъчната система, да рестартира инфраструктурните проекти, да помогне за напредъка на науката и да подобри достъпа до жилища.

От друга страна обаче статията на Джонсън не се опитва да предостави решения на основните препъникамъни от преговорите по Брекзит, а именно правата на гражданите, границата между Северна Ирландия и Република Ирландия и финансовото споразумение.

Според длъжностни лица от цяла Европа неуспешният изход от задънената улица по тези теми означава, че те едва ли ще бъде дадено начало на търговските преговори през следващия месец, както се очакваше по-рано. Сега те очакват речта на Мей /на 22 септември във Флоренция/, за да получат известна яснота, особено що се отнася до финансите. 

Последни новини
Още от Новини