Северна Корея изстреля нова ракета над Япония

Ракетата падна в Тихия океан

Знамената на САЩ и Япония пред телевизор на борсата в Сеул, Южна Корея, предаващ новината за севернокорейския тест. 15 септември 2017. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Знамената на САЩ и Япония пред телевизор на борсата в Сеул, Южна Корея, предаващ новината за севернокорейския тест. 15 септември 2017. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Северна Корея отново изстреля балистична ракета от района на Пхенян в посока Япония на 15 септември сутринта, съобщи АФП. Ракетата прелетя над североизточния остров Хокайдо и падна в Тихия океан.

Новият ракетен тест се проведе дни след резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която бяха засилени санкциите срещу Северна Корея.

Според американското военно командване в Тихия океан ракетата е със среден обсег на действие и не е представлявала непосредствена заплаха за североамериканския континент, нито военната база в Гуам.

Според министъра на отбраната на Южна Корея ракетата вероятно е изминала 3700 км като е достигнала височина от 770 км, преди да падне в океана.

 

В части от Северна Япония сигналът за тревога прозвуча към 07:00 местно време /22:00ч. по Гринуич/ и много граждани бяха уведомени по мобилните си телефони или видяха съобщението по телевизията да потърсят убежище.

 

Президентът на Южна Корея каза в петък, че последният ракетен тест над Япония ще предизвика още по-голяма дипломатическа и икономическа изолация на Северна Корея.

„Президентът Мун нареди на службите да анализират внимателно и да се подготвят за евентуални севернокорейски заплахи като електромагнитен импулс и биохимически атаки”, каза говорителят на президента Пак Су Хън на брифинг.

 

Съветът за сигурност на ООН ще заседава в 21:00ч. българско време по искане на САЩ и Япония. Новото извънредно заседание ще се проведе само дни след като Съветът наложи нови санкции на Северна Корея, с които забрани износа й на текстил и ограничи вноса на суров петрол.

„Международната общност трябва да се мобилизира и да изпрати ясен сигнал на Северна Корея, че застрашава световния мир с действията си”, каза японският премиер Шинзо Абе пред репортери в Токио и описа теста като „неприемлив”.

На 14 септември Пхенян заплаши да „потопи Япония в прах и мрак” затова, че подкрепи решението на ООН за санкциите.

Северна Корея обвинява САЩ, който има 28500 войници в Южна Корея в подготовка да завладее страната и заплашва с унищожение САЩ и съюзниците им в Азия.

 

„Обхватът на този тест бе значителен след като Северна Корея показа, че може да стигне до Гуам с нея“, написа Дейвид Райт, съдиректор на Union of Concerned Scientists в блога си, цитиран от Bloomberg.

Инвеститорите в петък в голямата си част пренебрегнаха теста, с което показаха, че финансовите пазари свикват с провокациите на Северна Корея и реакциите на САЩ и техните съюзници.

Президентът Тръмп бе информиран за теста, но не направи изявление по време на вечерята в Белия дом в четвъртък вечерта. Президентът каза, че на масата са всички опции, включително военната, за да бъде спряна Северна Корея да получи възможността да извърши удар срещу Америка с ядрено оръжие и оспори смисъла на преговорите.

„Тези провокации само задълбочават дипломатическата и икономическа изолация на Северна Корея“, каза в изявление държавният секретар Рекс Тилърсън. Той повтори призива си към Китай и Русия да вземат мерки срещу Пхенян като каза:

„Китай доставя на Северна Корея по-голямата част от петрола й. Русия е най-големият работодател на севернокорейци“.

Последни новини
Още от Новини