Приходите на ИДИЛ са спаднали петкратно в сравнение с 2015

Докато приходите на квазидържавата през 2015 са били $80 млн., то те сега са се сринали до $16 млн.

Снимка: Twitter Снимка: Twitter

Приходите на терористичната квазидържава ИДИЛ, простираща се на територии на Сирия и Ирак, са спаднали 5 пъти в сравнение с преди две години – през 2015. Това пише италианското издание La Stampa, цитирано от ТАСС.

Съгласно изследване на анализаторския център IHS Markit приходите на „Ислямска държава“ са сe сринали до $16 млн. през 2017. За сравнение две години по-рано те са били $80 млн.

Логично, основната причина за това е постепенното изтласкване на терористите от страна на воюващите срещу тях сили. Докато в пика си ИДИЛ контролираше 250 хил. квадратни километра територия, на която живееха над 10 млн. човека, то сега „гражданите“ на „халифата“ са около 4 млн.

Въздушните удари от страна на западната коалиция, водена от САЩ, Ирак, Руската федерация и сирийското правителство също така засегнаха много ключови нефтонаходища, контролирани от ислямистите. Именно търговията с петрол е основното перо в бюджета на ИДИЛ.

За финансовата криза на „Ислямска държава“ свидетелства и факта, че в подконтролните от нея територии е въведена собствена валута – монети от злато, сребро и мед, продаващи се по завишен курс, пише още La Stampa.


 

Последни новини
Още от Новини