Куба може да купи кораби от България

Фирми от млекопреработвателната и консервната индустрия също могат да стъпят на кубинския пазар

Хавана, Куба. Снимка: Pixabay.com Хавана, Куба. Снимка: Pixabay.com

Куба може да купи кораби, произведени в България, става ясно от прессъобщение на Министерството на икономиката.

Подобни възможности са обсъдили на среща днес (15 септември) началникът на ведомството министър Емил Караниколов и посланикът на карибската страна Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе.

На срещата са били обсъдени и вариантите пред българските фирми от млекопреработвателната и консервната индустрия да стъпят на кубинския пазар.

През първите пет месеца на 2017 данните на митническата статистика, цитирани от Министерството на икономиакта, показват, че двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава с 20.47% спрямо същия период на миналата година. Така той възлиза на нива от $1,53 млн..

„Считам, че между България и Куба съществуват редица начини за взаимноизгодно сътрудничество в много области, в синхрон с членството на България в Европейския съюз и членството на Република Куба в Асоциацията за латиноамериканска интеграция“, каза Емил Караниколов, цитиран от Министерството.

В рамките на добрите двустранни отношения ще се развиват инициативи за увеличаване търговията, инвестициите и за съвместни проекти в области от общ интерес, се казва още в съобщението.

"Кубинската страна активно изследва начините за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество с България", каза посланикът на Куба.

„Надявам се да постигнем напредък в търговския обмен между двете страни, каквато е и моята цел“.


 

Последни новини
Още от Новини