България с понижен дял на свободните работни места

Но е сред страните с най-силен ръст на разходите за труд

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-малък дял на свободните работни места в икономиката, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Inevstor.bg.

Делът на свободните работни места у нас се понижава с 0,2 процентни пункта през второто тримесечие до 0,8%. Същият дял са и свободните работни места в Испания и Кипър, а в Португалия достигат 0,9%.

Най-нисък е делът на свободните работни места в Гърция – 0,7% за второто тримесечие. 

На другия полюс е икономиката на Чехия, където свободните работни места достигат 3,6%, следвана от Белгия с 3,3% и Германия с 2,7%.

Като цяло в ЕС делът на свободните работни места достига 2% за периода април-юни, а в еврозоната – 1,9%. В сравнение с предходното тримесечие делът на свободните работни места се увеличава с 0,1 процентни пункта и с 0,2 процентни пункта на годишна база.

Същевременно България остава сред държавите в ЕС с най-бърз ръст на разходите за труд през второто тримесечие. Увеличението достига 11% на годишна база за периода.

Лидер е Румъния с 18,6%, следвана от Унгария с 13% и Чехия с 11,1%.

Последна е Финландия, където за периода е отчетен спад на разходите за труд с 0,3%. Средно за ЕС ръстът на разходите за труд достига 2,2%, а за еврозоната – 1,8%.

Т.нар. други разходи за труд в България продължават да изпреварват разходите за реални възнаграждения. В тях влизат осигуровките, обезщетенията, отпуските и т.н.

Последни новини
Още от Новини