Шефът на OMV призова ЕК и Берлин да отговорят на американските санкции срещу Русия

OMV е един от ключовите партньори на Газпром в проекта за Северен поток 2

Главният изпълнителен директор на OMV Райнер Зеле. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Главният изпълнителен директор на OMV Райнер Зеле. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на австрийският нефтогазов концерн OMV Райнер Зеле призова Европейската комисия и властите в Германия да приемат „ответни мерки“ на разширяването на санкциите срещу Руската федерация от страна на САЩ.

Зеле, който също така е и президент на Руско-германската търговска палата, направи изказването си по време на пресконференция, посветена на последствията за германския бизнес в Русия в следствие на новите американски санкции.

„От името на германския бизнес в Русия призовавам Германия и Европейската комисия да приемат ответни мерки на американските санкции. За да създадем безопасност са ни нужни конструктивни стъпки. Длъжни сме да мислим за надеждността на енергийните доставки към ЕС“, предава думите на Зеле ТАСС.

Припомняме, че приетият закон за нов пакет санкции срещу Кремъл, подписан от Доналд Тръмп на 2 август, фактически положи в законова обвивка санкциите, наложени от бившия президент Барак Обама чрез изпълнителни заповеди, като по този начин те не биха могли да бъдат отменени едностранно от никого, в това число и от самия настоящ глава на Белия дом, като последна дума за това ще има Конгреса.

Освен това те предвиждат разширяване на рестриктивния режим, най-вече в области като енергетика и търговия, което засяга пряко интересите на европейските компании, ангажирани с съвместни европейско-руски проекти в енергийната сфера като „Северен поток“ 2.

Именно австрийската OMV е един от ключовите партньори на „Газпром“ в енергийния проект, редом с френската компания Engie, англо-нидерландската Royal Dutch Shell и германските Uniper и Wintershall.


 

Последни новини
Още от Новини