Mercedes пуска в серийно производство водородно-електрически хибрид

Моделът бе представен на автосалона във Франкфурт 2017, в момента текат финалните тестове

Снимка: Mercedes Снимка: Mercedes

Компанията Mercedes-Benz представи на автосалона във Франкфурт предсериен вариант на електрическата версия на кросоувъра си GLC. Той е получил добавка F-Cell към името си, като електромоторът може да работи както с енергия от водородни клетки, получени в резултат на химическа реакция, така и от литиево-йонна батерия, пише Automedia.bg.

Всъдеходът е получил електрически агрегат с мощност 200 к.с. и 350 Нм. Два балона побират 4,4 кг. водород, като са поставени в долната част на каросерията. Единият е под кардановия вал, а вторият – под задния ред седалки. Всички останали елементи от водородна система са поместени под предния капак.

Литиево-йонната батерия е поставена под пода на багажника. Нейният капацитет е 13,8 кВт/ч, като тя може да се зарежда от електропреносната мрежа. За пълното зареждане на акумулатора са нужни около 90 минути.

Mercedes-Benz GLC F-Cell има няколко режима на работа по време на движение. При активиране на режим Hybrid моторът получава енергия от двата източника. Ако се избере F-Cell, се изключва батерията. Тя работи сама в режим Battery, а при активация на Charge зареждането на акумулатора става по време на движение.

Само на водород кросоувърът може да измине около 437 км. Пробегът единствено на ток от батерията е 49 км.

В момента моделът преминава финалните си тестове, преди да бъде пуснат в серийно производство. Кога обаче това ще стане факт, все още не се уточнява.  

Вижте галерия със снимки от автосалона във Франкфурт 2017.

Последни новини
Още от Новини