Хилъри Клинтън се оплака от лична вендета от страна на Путин

Причината – политиката на съпруга й и бивш президент на Съединените щати Бил Клинтън

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Загубилият изборите в САЩ през миналата есен кандидат на Демократите Хилъри Клинтън обвини руският президент Владимир Путин в „лична вендета“ към себе си.

Това пише тя в мемоарите си, пуснати официално в продажба вчера (12 септември), озаглавени What Happened? „Какво се случи“, откъси от които цитират световните агенции.

Причината – политиката на съпруга й и бивш президент на Съединените щати Бил Клинтън, който бе в Белия дом от 1993 до 2001.

Според бившата първа дама и кандидат за президент Путин е започнал личната си вендета към нея след процеса по масово включване на страните от Източна Европа в НАТО по време на управлението на мъжа й. „Въпреки това, никога не съм си представяла, че ще му стигне смелост да предприеме голяма тайна атака срещу нашата демокрация точно под носа ни“, пише тя.

„Путин не изпитва уважение към жените и ненавижда всеки, който му се противопоставя, затова аз съм двоен проблем“, казва още Клинтън.

„Не се съмнявам, че Путин искаше аз да загубя, а Тръмп да победи. Не се съмнявам, че предизборният щаб на Тръмп и неговите съветници работиха усърдно, за да скрият връзките си с руснаците“, повтори тя основаната си теза от предизборната кампания – намесата на Кремъл в полза на настоящия президент, в интервю за USA Today, посветено на автобиографичната й книга.

В редицата на обвинените за загубата й Клинтън нарежда и бившият директор на ФБР Джеймс Коми, Джулиян Асандж и WikiLeaks, както и редица републиканци. Обвинения падат и върху нейния съпартиец и бивш конкурент Бърни Сандърс. Като фактор, допринесъл за поражението й, също така се посочва и апатичността на жените избиратели.

Въпреки че в голяма чат от книгата си тя сипе суперлативи за бившия президент Барак Обама Клинтън извежда хипотезата „какво би се случило, ако президентът Обама се бе обърнал към нацията през есента на 2016, предупреждавайки, че демокрацията ни е изложена на риск“. „Може би повече американци щяха да се събудят навреме от тази заплаха. Никога няма да узнаем“, пише тя.  

Последни новини
Още от Новини