В напрежението около Северна Корея няма логическа основа

Проф. Любомир Топалов, международен анализатор, Светът е бизнес, 12.09.2017

Напрежението около Северна Корея е изненадващо. Изненадващо е, защото има поне 4-5 логически несъответствия в растящата криза и напрежение.

Това коментира в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев международният анализатор проф. Любомир Топалов. Проф. Топалов също така е преподавател в университета Мейджи в Токио, а в момента е гост-професор в Boston College.

„Първото такова е самият факт, че Северна Корея е развила ядрени способности, ядрени глави, които могат да бъдат сложени на балистични ракети, можещи да достигнат САЩ, не е причина за толкова бързо ескалиране на напрежението. Както знаете, СССР 70 години имаше много по-големи възможности, но това, слава Богу, не доведе до ядрена война“, каза събеседникът в предаването. 

„Очакването, че всеки един момент може да избухне ядрена война, не звучи така реалистично. Да, има причини да се притесняваме, но не е рационално да се поддаваме на страха, че война между КНДР и САЩ е неизбежна", допълни той. 

„Второто е твърдението, че Ким Чен Ун е нерационален и непрактичен лидер. Напротив, от шестте години, в които той е на власт, може да видим, че той управлява много прагматично по начин, по който може да консолидира властта си. Има всички основания да се смята, че в него е съсредоточена цялата власт, което не е много лесно да бъде направено от един млад лидер, прекарал голяма част от живота си в чужбина“, посочи професорът.

„Третата причина, поради която е нерационално да се смята, че това напрежение е нормално, е това, че въпреки икономическите санкции срещу КНДР през последните години, икономиката на страната расте. Основната причина за това е, че цялата власт по отношение на икономическото състояние, на растежа, се държи от Китай. Тоест каквото реши Китай, това ще се случи със Северна Корея“, коментира Топалов. 

Кои са другите фактори, насочващи към извода за нелогичността на създалото се напрежение на Корейския полуостров?

Отговор на този и други въпроси, както и обстойна дисекция на проблематиката, обграждаща режима в Пхенян, бяха дадени в продължението на разговора.

 

Последни новини
Още от Новини