Porsche може да стане поредният автопроизводител, отказал се от дизела

Намеренията на ръководството на германската премиум марка бяха разкрити от изпълнителния директор на Porsche Оливер Блум

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Скандалът, който се разрази заради манипулираните дизелови двигатели на концерна Volkswagen, сериозно удари и по имиджа на производителя на спортни коли Porsche. Затова и в компанията обмислят да се откажат напълно от използването на мотори с такова гориво, съобщава платформата Autocar, цитирана от Automedia.bg.

Припомняме, че Porsche също е част от Volkswagen Group от 2012 година.

Неслучайно показаното само преди дни ново поколение на всъдехода Porsche Cayenne бе оставено без дизелови двигатели. От компанията тогава обявиха, че такива мотори вероятно ще има след време, като какви ще бъдат те все още не е уточнено.

Пред британското издание главният изпълнителен директор на Porsche Оливер Блум е потвърдил, че в момента ръководството на компанията сериозно обмисля възможността за пълно отказване от дизеловите мотори. От думите му става ясно, че и сега дизеловите модификации не са особено важни за марката, тъй като на тях се падат едва 15% от световните продажби.

На свой ред шефът на отдела за изследвания и разработки в Porsche Михаел Щайнер потвърди, че в момента компанията активно проучва перспективите за своите дизелови автомобили. Според него всичко ще зависи от това дали интересът към тях ще се възстанови.

Последни новини
Още от Новини