ООН прие нови санкции срещу Северна Корея

15-членният Съвет за сигурност прие резолюцията единодушно

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Съветът за сигурност на ООН одобри нови санкции, целящи да накажат Северна Корея за последните ѝ ракетни и ядрени опити, след като САЩ отхвърлиха ключови искания, за да спечелят подкрепа от Русия и Китай. Това съобщава Bloomberg.

15-членният Съвет за сигурност прие резолюцията единодушно в понеделник след седмица разговори, започнали, когато режимът на Ким Чен Ун тества най-мощната си ядрена бомба.

Резолюцията има за цел да намали вноса на рафинирани петролни продукти до 2 милиона барела годишно, да забрани износа на текстил и да засили инспекциите на кораби, за които се смята, че носят товари в нарушение на санкциите.

"Действаме в отговор на опасна нова разработка", заяви посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли пред Съвета за сигурност след гласуването. "Това са най-силните мерки, налагани някога на Северна Корея", каза още тя, добавяйки, че при необходимост САЩ са готови да действат сами, за да спрат ядрената програма на Ким.

Предстои Северна Корея да отговори на санкциите. А Южна Корея заяви днес, че съседката ѝ остава технически подготвена да извърши ядрен тест.

Премиерът Ли Нак-Йон заяви пред парламента, че не е време да се говори със Северна Корея, въпреки че диалогът е единственото решение в крайна сметка.

Докато САЩ могат да претендират за победа в убеждаването на Русия и Китай - които имат право на вето върху Съвета за сигурност - да се съгласят с ограниченията, резултатът е по-малък спрямо очакванията на Хейли, която настоява за забрана на петрола и замразяване активите на Ким в чужбина. Малко вероятно е Ким да бъде убеден да спре своята ядрена програма и да се върне на масата за преговори, пише още Bloomberg.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини