До 2021 учителската заплата ще достигне 130% от средната за страната

Подобен ангажимент е реалистично да бъде изпълнен до края на мандата, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Във времеви хоризонт до 2021 средната заплата на учителите в системата на средното образование ще достигне 130% от средната работна заплата за страната. Това се разбра от изказване на просветния министър Красимир Вълчев пред „Фокус“.

По думите на главата на МОН този ангажимент реално би могъл да бъде изпълнен до края на мандата на правителството, и то при условие, че средната заплата също се очаква да се „повиши съществено“.

"Това, което можем да кажем е, че с 15% увеличение, което правим сега от 1 септември, за първи път от десетилетие средната учителска заплата ще надвишава средната заплата за страната“, коментира още той.

Според Вълчев „обезпечеността на системата с учителски кадри в средносрочен и дългосрочен аспект е една тревога на Министерство на образованието и на държавата в лицето на цялото правителство“, като именно към този аспект са насочени „всички политики на министерството и най-вече бюджетната политика“.

„Не е имало година, в която толкова голяма част от ръста на бюджетните разходи да бъде насочен към системата на образование. И това е свързано точно с тази наша цел - да мотивираме повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Може би част от хората, които са завършили педагогическо образование, но са избрали да се реализират другаде, не в образователните институции, ще се включат в системата на образование, което също е един резерв“, каза още министърът.  

Последни новини
Още от Новини