Акциите на развиващите се пазари все по-малко зависими от цените на петрола

Удължаването на сделката за съкращаването на добивите няма да повлияе съществено на развиващите се пазари

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Евентуалното удължаване на сделката на ОПЕК за съкращаване на добивите и след март 2018  няма да осигури толкова голяма подкрепа за петролните запаси на развиващите се страни, колкото в предишни периоди, пише Bloomberg.

През тази година се наблюдава отслабване на корелационната зависимост между акциите на Саудитска Арабия, Русия и Индонезия и цените на петрола. Индексите на борсите в тези страни се движат в същата посока, в която се изменят и цените на суровината  в рамките на по-малко от една четвърт от времето.

Вчера стана ясно, че саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих се е договорил с колегите си от Венецуела и Казахстан да оставят всички възможности отворени в стремежа си да ребалансират световните петролни пазари, включително евентуално удължаване на сделката с квоти след март.

Кралството и Казахстан заявяват, че удължаването на квотите след първото тримесечие „ще бъде навреме обмислено, според това какво диктуват пазарните фундаменти“, се казва в изявление на саудитското министерство.

Последни новини
Още от Новини