Прогнозните щети от Ирма – от $20 до $65 млрд.

По-голямата част от щетите – между $15 до $50 млрд., се падат на САЩ

Снимка: Twitter Снимка: Twitter

Очакваните опустошения, причинени от урагана Ирма, може да нанесат сериозен удар на сектора на презастраховането. Застрахователната компания AIR Worldwide, специализирана в анализа на риска, изчислява застрахователните загуби, причинени от Ирма в САЩ и на няколко Карибски острова на между $20 до $65 млрд. (€17 до €54 млрд. ). Това съобщава агенция DPA, цитирана от Investor.bg.

По-голямата част от щетите – на стойност между $15 до $50 млрд., се падат на Съединените щати. Прогнозният диапазон е голям, защото по време на оценката Ирма все още не е била достигнала САЩ. Междувременно се задава и следващият ураган – Хосе.

Оценките сочат, че Ирма ще засегне много по-силно застрахователния сектор, отколкото предишният ураган Харви. Според специалистите по управление на риска на CoreLogic Харви и последвалото наводнение ще струват на застрахователите между $7,5 до $11,5 милиарда долара. Освен това ще възникнат щети, причинени от прекъсвания на дейността на засегнатите компании.

Друго изследване обаче представя доста по-песимистични данни. Според частното метеорологическо дружество Accuweather ураганите Ирма и Харви ще струват общо $290 млрд., или 1,5 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ.

„Оценките за щетите от Ирма се очаква да достигнат около $100 млрд., което го прави един от най-скъпите урагани в историята", изтъкна президентът и основател на дружеството Джоел Майерс. Според него това се равнява на половин процентен пункт от американската икономика.

„Изчислихме, че ураганът Харви е най-скъпото природно бедствие в историята на Съединените щати - 190 млрд., или 1 процентен пункт от БВП" на САЩ, допълни той.

Заедно двете бедствия ще отнемат 1,5 процентни пункта от БВП, колкото е предвиденият икономически растеж между средата на август и края на годината.Дружеството е съставило впечатляващ списък с причините за тези огромни загуби: спиране на предприятия, нарастваща безработица през идните седмици и дори няколко месеца, унищожени инфраструктури, което освен това забавя и транспорта, земеделски загуби, сред които реколтата от памук, но и 25 процента от портокаловата реколта, което ще се отрази на потребителските цени, ще поскъпнат и автомобилните горива, горивото за отопление и керосина, ще има щети по колите, къщите, антиките и предмети на изкуството.

Само част от загубите ще бъдат покрити от застрахователите, подчертава Джоел Майерс. По-голямата част обаче, като например разходите на милиони хора, принудени да се евакуират, няма да бъде покрита.


 

Последни новини
Още от Новини