Китайските власти обмислят забрана на двигателя с вътрешно горене

Така най-големият автомобилен пазар в света може да се присъедини към групата от страни като Франция, Великобритания и Норвегия, които ще въведат подобна забрана в следващите десетилетия

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Битката за спасяване на двигателя с вътрешно горене може да се окаже обречена, ако китайското правителство реши да забрани автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. Именно такава мярка се обсъждат в момента от властите в Пекин, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от Automedia.bg.

Няколко други страни като Норвегия, Франция и Великобритания обявиха планове да въведат подобни забрани с времеви хоризонт след 2035-2040 година, като присъединяването към тях на най-големия автомобилен пазар в света вече окончателно наклони везните към електромобилите.

Правителството в Пекин работи съвместно с други регулатори върху времева рамка, в която да забрани производството и продажбите на двигатели с вътрешно горене, потвърди Ксин Гуобин, заместник-министър на промишлеността и информационните технологии.

Анализатори виждат в тази мярка и шанс китайската автомобилна индустрия да осъществи глобална експанзия. В момента Китай е най-големият пазар на електромобили, като същевременно е и техния най-голям производител.
Множество компании - и китайски, и чуждестранни - се готвят да се възползват от евентуалната забрана. Honda обяви, че догодина ще представи нов, изцяло електрически модел специално за китайския пазар. През декември е дебютът на ES8 - електрическия кросоувър на компанията Nio на мултимилиардера Уилям Ли.

Последни новини
Още от Новини