Газпром увеличава транзита си през Украйна

Увеличението се дължи на планов ремонт на тръбопровода Северен поток,

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският държавен газов конгломерат „Газпром“ е подал заявка за увеличение на транзита на транзита на „синьо гориво“ през Украйна до нива от 315 млн. куб. метра на денонощие.

Това се разбира от съобщение на украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“, цитирано от РИА Новости.

През последната седмица подаваната от „Газпром“ заявка за транзит на газ е нараснала с 47 млн. куб. метра, отбелязват от „Нафтогаз“.

„Нафтогаз" е готова да обезпечи изпълнението на увеличените заявки в пълен обем, въпреки, че значителни колебания в обемите на транзит не са предвидени в контракта между „Нафтогаз“ и „Газпром“, отбелязват от украинското дружество.

Причината на увеличението на заявките за транзит през Украйна от страна на „Газпром“ се дължат на ежегодния планов ремонт на тръбопровода „Северен поток“, който ще продължи до 22 септември.

Според данни на компанията, отговаряща за газопреносната инфраструктура на Украйна - „Укртрансгаз“ транзитът на руски газ към Европа през територията на страната се е увеличил с 23,4% за периода януари-август 2017 в сравнение с аналогичния времеви отрязък на предходната година. По този начин транзитът на руски газ през намиращата се в, меко казано, хладни отношения с Москва държава е достигнал рекордни от 2011 нива.   

Последни новини
Още от Новини