Ще намери ли Тони Блеър задна вратичка за бягство от Brexit

Може ли Великобритания да въведе ниски данъци в стил Сингапур в името на конкурентността

Бившият британски премиер Тони Блеър. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Бившият британски премиер Тони Блеър. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Единственият начин Великобритания да превърне Brexit в успех е да се конкурира с Европа. Това заяви пред BBC днес бившият британски премиер Тони Бреър. Според него единственият начин това да се случи и Великобритания да стане конкурентна на Европа е бившата велика империя да се превърне в страна с "ниски данъци в стил Сингапур" и "хлабава регулаторна рамка". 

Бреър обаче подчерта, че гласоподавателите няма да подкрепят толкова голямо преструктуриране на икономиката и обществото. Това предопределя бъдещата победа на лейбъристите на Джеръми Корбин при всеки пост-Brexit вот, а това вещае "сериозни проблеми" за страната. 

"Brexit е загуба на фокус, а не решение", заяви Тони Бреър. Той гостува в предаването на Антдрю Мар, след като излезе с писмено становище по въпроса за излизането на Великобритания от ЕС, в което призовава за строги и рестриктивни, нови миграционни правила, които да влязат в сила още сега. Те биха позволили на Великобритания да упражнява по-голям контрол над притока на хора в страната, дори и без да се напуска Европейския съюз.

Според Блеър това би удовлетворило изразената народна воля на Brexit-вота от миналата година, но в същото време Великобритания може да остане в Европейския съюз. 

Отговорът на министъра на отбраната на Великобритания Сър Майкъл Фалон бе, че Блеър просто трябва "да го преглътне" и да приеме, че Brexit се случва: "Напускането на ЕС означава, че свободата на движение ще бъде прекратена, независимо дали ни харесва или не... Тони Бреър ще трябва просто да го преглътне". 

Блеър от своя страна настоява Великобритания да бъде отклонена от "грешния път", в който е заклещена - между старомоден Brexit, диктуван от дясно и "нереконструктуриран левичарство".

Той заяви пред BBC: “Мисля, че единственият път, при които Brexit може да проработи в полза на Великобритания (точно за това бленуват истинските брекзитъри и в известен смисъл имат право), е че ако излезе от Европейския съюз, Великобритания трябва да стане "лека" - с много олекотена регулаторна рамка... тя трябва да бъде маркетирана мащабно като "НеЕвропа". 

"Рискът, обаче, е че британците няма да гласуват в подкрепа на такова развитие на събитията. Те няма да гласуват за мащабни икономически и социални реформи, които ще достигнат дори и до здравната система". 

"Но всъщност действителният риск е да имаме Brexit, последван от, боя се, една нереконструирана левичарска програма на Лейбъристите, и ако комбинирате тези две неща заедно, по мое мнение, ще изпаднем в много тежка ситуация като държава".

"Да, насъбрал се е много гняв, но трябва да дадете на хората отговор. Съществува отговор на този гняв, отговор на таксите за обучение, на социалните несправедливости, на въпросите, свързани с общностите, оставени в сянка".

Докладът-проучване на Тони Блеър за европейската миграция (EU Migration Examining the evidence and policy choices) можете да прочетете на Institute for Global Change.

Последни новини
Още от Новини