70% от потребителите в Европа се доверяват на местни онлайн търговци

Интересът към електронната търговия в ЕС с траен ръст

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Европейските потребители вярват повече на родните онлайн търговци, отколкото на тези, базирани в други държави. Това заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) пред медии днес. Данните от последни проучвания в Европейския съюз сочат, че интересът към онлайн търговията продължава трайно да расте.

"Доверието на потребителите в онлайн търговците от собствената им държава е над 70%, докато към тези от друга страна е близо 58%".

Според Маргаритов по-голямото доверие към онлайн магазините у дома е свързано с обективни обстоятелства и с някои от бариерите пред пазаруването от търговци от друга държава.

„Невинаги чуждестранните сайтове позволяват да платим с наши платежни инструменти. Друга възможна причина е, че понякога отказват доставка в страната, която е различна от тази, в която те самите оперират”. „В Европейската комисия и в Европейския парламент се работи много сериозно за създаването на т. нар. правила срещу геоблокирането. Целта е на територията на целия ЕС по един и същи начин търговците да могат да предлагат на еднакви цени своите стоки и услуги, без значение какви са границите. По данни от проучване на ЕК повече от 6% от анкетираните посочват като основна причина за въздържанието от покупки от чужди онлайн магазини именно пренасочването им към сайт в тяхната държава с различни цени. Други бариери са възникнал по време или след покупката проблем или отказ за доставка до държавата на потребителя".

Маргаритов обърна внимание на това, че доверието в онлайн търговията е свързано и с коректността на търговците и познанията, относно потребителските права. Сред най-съществените и често срещани нарушения при проверките на контролния орган е или липсата на информация на сайта за правото на отказ от покупката в 14-дневен срок, или "опити този срок да бъде съкратен изкуствено и недопустимо". 

„Затова институциите трябва да продължаваме активно да прокламираме тези права на потребителите и да ги информираме за това, че ако някой се опитва да ги ограничи, трябва да сигнализират при нас, за да може да се извършат проверки и не само справедливостта да бъде възстановена, но и санкцията да бъде наложена. А това от своя страна да доведе до извода, че не трябва да се спекулира с правата, които европейският и световен законов ред е дал на потребителите, когато пазаруват в глобалната мрежа”, коментира Маргаритов.

Последни новини
Още от Новини