Строителни фирми оставиха хиляди домакинства в 4 столични квартала без ток

Засегнати бяха кварталите Борово, Красно село, Манастирски ливади и Студентски град, поради ремонтните работи са възможни нови прекъсвания

Ж.К. Борово, София. Снимка: Wikipedia Ж.К. Борово, София. Снимка: Wikipedia

Действия на строителни фирми са оставили хиляди домакинства в 4 големи квартала в София без електроенергия по-рано днес (9 септември). Това съобщават от пресцентъра на ЕРП-то, поддържащо електрическата мрежа в столичния град – ЧЕЗ.

„Несъгласувани изкопни дейности повредиха кабел средно напрежение, собственост на ЧЕЗ Разпределение, в 11.00 ч. тази сутрин в столицата. В резултат без електрозахранване за час в почивния ден останаха 2436 домакинства и стопански клиенти в ж.к. „Борово“, ж.к. „Красно село“ и кв. „Манастирски ливади“, пишат от дружеството.

15 минути по-късно отново поради изкопни дейности е бил прекъснат друг основен кабел на компанията, този път в ж.к. „Студентски град“. При този инцидент са били засегнати 925 клиенти, които са останали без ток за 1 час и 10 минути.

В последствие от ЧЕЗ са възобновили електрозахранването по резервна схема. „Организирани са дежурни групи за възстановяване на повредите, след което ще бъде възстановена нормалната схема на електрозахранване“, информират от компанията.

Поради възстановителните работи са възможни „кратковременни оперативни превключвания“.

Дали ще бъдат наказани фирмите, виновни за инцидентите, не става ясно.

„ЧЕЗ Разпределение е създала методика, според която съставя констативни протоколи на фирмите, които нарушават целостта на кабели при несъобразена работа и предявява претенции за нанесени щети, но тя не дава резултат. Компанията призовава отговорните институции да защитят интересите на хората“, пишат още от ЕРП-то.



 


 

Последни новини
Още от Новини